03 september 2009

Tere tulemast aktsiaseltsi Eesti Vabariik

Appi.
Kus on konkurentsiamet, mis monopoolseid ettevõtteid ohjeldama peaks?

Proloogiks madala pulsiga soojendusring nagu trennis tavaks. Ehk leidus tänases päevalehes ülimalt kenjaalse pealkirjaga artikkel. Lasin end häirida ja lugesin. Nagu tavaliselt, seisnes pealkirja ja sisu vaheline seos vaid visuaalselt sarnastes tähekombinatsioonides. Kuna ma olen iseendaga kokku leppinud, et ma triviaalse inimliku nõmedusega võitlemisele oma energiat ei kuluta, siis loo autor pääseb sedakorda virtuaalsest paremsirgest ja vähemalt kolmest kiirest jalahoobist (See pole kellegi jutt, et maaslamajat lüüa ei kõlba. Ega mina ei käskinud teil latti nõnda madalale lasta, et roomama peate.)

Miks ma seda lugesin? Sest mõnedki korrad on peast läbi lipsanud mõte, et Madli peaks USAs endale juhiload tegema. Näh, ja nüüd selgub, et polegi see vist niiväga lihtne nagu esmapilgul tundub. Minu tähelepanu köitis selles artiklis moodustis pealkirjaga Rahvastikuregister, kes ninatarga kitsetalle kombel meid kõiki näib üle lugenud olevat ja saadud infot vajadusel tarvitab ning arvatavasti vahel ka kuritarvitab. Nimetet ettevõtmine kuulub Siseministeeriumi haldusalasse ja on kirjade kohaselt see koht, kuhu lihtinime peab muuseas teada andma ka oma elukohavahetusest. Kogunisti Rahvastikuregistri seadus on meil olemas. Kui keski nüüd veel lihtsalt ja ilusas eesti keeles ära seletaks, mida mõeldakse selles seaduses nimetatud "püsiva elukoha" all, oleksin talle äraütlemata tänulik. Ei mainit' seadusest aga ka ajaleheartiklist tule välja, mida seaduseväänajad "püsiva" või "alalise" all mõtlevad, rääkimata sellest, mis see siis tegelikult on. Et kui EW kodanik on aastat 5-6 kodumaalt ära, kas seda loetakse püsivaks või ebapüsivaks? Ja milliste sanktsioonidega seadusandjad sedalaadi labiilsust on karistada kavatsenud? Kui teaks, küll oleks hea ... Ühes olen ma kindel - kehtivad täiesti erinevad regulatsioonid Euroopa Liidule ja kogu ülejäänud maailmale. Aamen selle teemaga seni kuni ma targemaks saan.

Aga nagu Runnel kunagi on kirja pannud "üks mõte toob teisele mõttele ainet ja mõeldes sa veelgi värdjamaks jääd". Väga targasti öeldud. Igas mõttes otse kümnesse. Nii mulle meenuski, et minu enda kehtivate juhilubade väljastamisest saab lähiajal 10 aastat, mis tähendab, et neile tuleks üsna pea väike refresh teha. ARK jagab oma kodulehel õnneks lahkelt infot, kuidas lubade vahetus käima peab. Punkt üks on tervisetõend. Teooriast telefonikõneni jõudnud, selgub, et tõendi väljastamiseks vajalikud toimingud viib läbi perearsti õde, aeg selleks on võimalik saada kasvõi homseks ja protseduur ise võtab aega umbes 10 minutit. Seda viimast muidugi juhul, kui on tegemist "normaalse" patsiendiga. Tõend läheb mulle maksma 300 krooni. Edasi loen juba ARKi kodulehelt, et lubade väljavahetamine ise maksab 400 krooni. Isegi näppe arvesse võtmata - kokku 700 krooni mingi plasttüki eest??!! Kui see ei ole liigkasuvõtmine, siis mis see on? Riik kui institutsioon on kutsutud ellu selleks, et oma kodanikele - maksumaksjatele - teatud teenuseid osutada. Mis tähendab otsesõnu, et me oleme need teenused tellinud ja maksude kaudu nende eest ka tegelikult tasunud. Mul peaks vist (teoreetiliselt) olema oma riigiga kokkulepe, mis teenuseid mul oma raha eest on õigus saada. Kas ma siis olen aktsionär või ei ole? Ja kui riik oma monopoolsetele teenustele 600% puhaskasumit juurde keevitab, peaks mul olema ju õigus selle pealt dividende teenida?

Epiloog. Kurat, ma ütlen. Aga mul on veel mõnda aega pisike lohutus - penskaritel on elu veel karmim. Nemad peavad oma lube vahetama iga viie aasta järel.

2 kommentaari:

Madli ütles ...

:S velkamm tu est6unia. Kaua need 700-kroonised load sul kestavad?

Marika ütles ...

Praeguse hetke seisuga peaksid kehtima järgmised kümme aastat. Aga ikkagi ....

SEE EI OLE NORMAALNE

Jumalat ei olnud täna kodus

Kuidas see nüüd oligi - kui inimene peab plaane, siis jumal naerab. Mina joonistasin endale selle nädalavahetuse MTB-matkaks enda arust täit...